Mleczko pszczele
Mleczko pszczele - z czym to się je?
Pszczoły produkują szereg substancji, które posiadają właściwości lecznicze i odżywcze. Najpopularniejszą z nich jest nie wątpliwie miód, wynika to najpewniej z faktu, iż jest on najdostępniejszy. Jednak istnieje także taka rzecz jak mleczko pszczele, które jest w sumie znacznie cenniejszą substancją niż miód.
Mleczko pszczele wytwarzane jest przez gruczoły gardzielowe młodych pszczół i służy jako pokarm dla wszystkich larw pszczelich. Jest to substancja bogata w minerały, pierwiastki oraz aminokwasy, enzymy jak i hormony.
Pozyskiwane przez pszczelarzy mleczko pszczele jest koloru białego, kremowego o odcieniu perłowym i konsystencji gęstej śmietany.
Ze względu na niesamowite właściwości odżywcze mleczko pszczele polecane są wszystkim, a w szczególności dzieciom oraz osobom starszym. Podawane dzieciom zwiększa apetyt, co ważne jest w przypadku braku łaknienia u niemowląt.Podawane jest także podczas leczenia anemii u dzieci. Zwiększa ilość hemoglobiny oraz erytrocytów.
Mleczko pszczele doskonale wpływa na przemianę materii regulując ją. Jego aktywne substancje sprawiają, że poprawia się ogólna odporność organizmu na wszelkie zakażenia. Poza ogólnym działaniem wzmacniającym i odżywczym objawiającym się zniknięciem zmęczenia, przypływie sił, polepszenia koncentracji jak i przywracaniu równowagi psychicznej, mleczko pszczele wykorzystywane jest w leczeniu wielu schorzeń i chorób.
Mleczko pszczele:
- polecane jest w chorobach układu pokarmowego, w szczególności wrzodów dwunastnicy i stanów zapalnych jelita grubego.
- znane jest też jego działanie ochronne na wątrobę i inne narządy wewnętrzne.
- stosowane jest podczas leczenia niewydolności nerek i nadnerczy.
- ma działanie moczopędne co sprzyja również leczeniu otyłości.
- podobnie jak inne produkty pochodzące od pszczół mleczko pszczele dobroczynnie wpływa na układ krwionośny i naczyniowy.
- obniża ciśnienie krwi,
- obniza poziom cholesterolu,
- wspomaga leczenie pozawałowe oraz leczenie miażdżycy
Szerokie działanie mleczka pszczelego sprawia, że jest ono doskonałe jako środek geriatryczny. Nie tylko polepsza apetyt i zwiększa masę ciała, ale poprawia pamięć i wzrok oraz obniża ciśnienie, a także poziom cholesterolu. Mleczko pszczele jest bardzo wartościowe i naprawdę warto zaopatrzyć się w nie i je dość często spożywać.
Podnosi ono wydajność pracy i doskonale działa w stanach wyczerpania.
Można je nabyć w różnej formie zarówno naturalnej, jak i tabletek, płynów, maści, proszku czy nawet inhalacji i iniekcji.
Forma zależy również od tego w jakim celu używamy mleczka pszczelego, na jakie schorzenie. Żadna jednak nie sprawia, że traci ono swoje właściwości.
Najlepsze jest mleczko pszczele świeże mrożone i takie właśnie polecamy poniżej !