Miód rzepakowy KUPISZ TUTAJ !
Powstawanie, właściwości i działanie !
Pszczeli, miód rzepakowy jest bardzo popularnym miodem w naszym kraju. Łatwo go rozpoznać po bardzo jasnym kolorze. W postaci płynnej ma kolor słomkowy. Natomiast po skrystalizowaniu przybiera barwę jasnożółtą, kremową. Ze względu na dużą zawartość glukozy w miodzie rzepakowym bardzo rzadko spotyka się go w postaci płynnej.
Krystalizuje się on w ciągu kilku dni po odebraniu pszczołom, a niekiedy nawet w plastrach. Aby móc cieszyć się płynnym miodem rzepakowym najlepiej kupować go w czasie jego wybierania, czyli na przełomie maja i czerwca. Niemniej skrystalizowany miód nie traci żadnych właściwości biotycznych, a podgrzewany, aby posiadał postać płynną wiele traci. Dlatego znacznie lepiej jest nabywać ten gatunek miodu już w postaci krupca, szczególnie jeśli zależy nam na jego właściwościach leczniczych.
Miód rzepakowy polecany jest na schorzenie różnych organów wewnętrznych, między innymi trzustki, nerek i wątroby. Podobnie jak i inne gatunki miodów ma właściwości przeciwmiażdżycowe, obniża ciśnienie oraz dostarcza sercu substancji odżywczych. W ogóle, poprzez wspomnianą wcześniej dużą zawartość glukozy, zalecany jest w przypadku wyczerpania organizmu, wykonywania wyczerpującej pracy fizycznej bądź umysłowej. Konsystencja już skrystalizowanego miodu zazwyczaj określana jest jako „smalcowata”.
Miód rzepakowy doskonale nadaje się do smarowania pieczywa czy też dodawania do napojów.
Codziennie spożywany miód w postaci dodatku do niezbyt gorącej herbaty, chłodnej lemoniady słodzonej miodem czy w czystej postaci najlepiej wpływa na organizm. Systematyczność zapewnia ciągłe dostarczanie dobroczynnych składników, które mają szerokie zastosowanie. Najczęściej miodu używa się na stany zapalne górnych dróg oddechowych. Mają one działanie łagodzące, antyseptyczne oraz stymulujące układ odpornościowy. Warto jednak znać zastosowanie konkretnych gatunków miodu na konkretne przypadłości. Naturalny miód rzepakowy dobroczynnie wpływa i wspomaga leczenie zapalenia jamy ustnej, schorzeń żołądka i dwunastnicy.
Znane jest również jego działanie na problemy skórne. Przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem. W przeciwieństwie do innych odmian miodu miód rzepakowy ma skłonność do łapania wilgoci z powietrza. Z tego powodu należy go przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach. Nie przestrzeganie tego może doprowadzić nie tyle do rozwodnienia miodu, co do fermentacji wierzchniej warstwy miodu. Przyczyną tego są zarodniki drożdżaków występujące w niewielkiej ilości w miodzie. Miód jest wszak substancją biologicznie aktywną i należy przechowywać ją we właściwych warunkach, żeby nie straciła swoich wartości odżywczych
Pytania naszych klientów w sprawie miodu rzepakowego :
- co to jest miód rzepakowy, co to miód rzepakowy ? - miód rzepakowy jest to miód pozyskiwany przez pszczoły z nektaru roślin zwanych rzepakiem
- ile kalorii ma miód rzepakowy ? - w 100 g Wartość energetyczna 1420 kJ 340,00 kcal;
- co daje miód rzepakowy, czy miód rzepakowy jest zdrowy ? - jak opisaliśmy wyżej miód rzepakowy posiada szereg właściwości pozytywnych dla organizmu. Posiada również jedyne w swoim rodzaju walory smakowe, smalcowatą konsystencję i leki zapach;
- czy miód rzepakowy może sfermentować, czy miód rzepakowy może się zepsuć ? - jak wyżej pisaliśmy miód rzepakowy jeżeli nie jest dojrzały , ewentualnie jeżeli długo był przechowywany w otwartym słoiku może się zepsuć, sfermentować. Dzieje się tak dlatego, ze z powietrza nabierze wilgoci, co w górnej warstwie miodu spowoduje, ze zaczną się w nim namnażać drożdże które z kolein rozpoczną fermentację miodu. Taki miód można z powodzeniem wykorzystać do stworzenia trunku alkoholowego o nazwie miód pitny :);
- czy miód rzepakowy uczula ? - w zasadzie nie powinien jednak, jeżeli osoba spożywająca wykazuje alergie na pyłki roślinne w tym roślin nektarujących zalecamy konsultację z alergologiem, lub wykonanie testów alergologicznych w tym kierunku;
- jak pić miód rzepakowy, jak rozpuścić miód rzepakowy, jak spożywać miód rzepakowy? - miód rzepakowy jak każdy inny miód zalecamy pić rozpuszczony w wodzie 4 godziny przed spożyciem w celu maksymalnej aktywacji enzymów bakteriobójczych znajdujących się w miodzie;
- jak przechowywać miód rzepakowy ? - zalecamy przechowywać miód rzepakowy w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnej szafce, lub pomieszczeniu w temperaturze pokojowej;
- jak rozpoznać dobry miód rzepakowy, jak rozpoznać prawdziwy miód rzepakowy, jak szybko krystalizuje się miód rzepakowy ? - prawdziwy miód rzepakowy krystalizuje w ciągu około 2-4 tygodni po miodobraniu. W postaci płynnej ma kolor jasno żółty, zapach mdły, po skrystalizowaniu krupiec ma kolor smalcu, jasno biały, biały, czasami jasno żółty,