Polsce gwałtownie zmniejsza się liczba uli oraz pasiek. Naukowcy szacują, że w ciągu każdej sekundy ginie w naszym kraju ponad 100 pszczół.
Dzięki pracy tych pożytecznych owadów powstaje wiele wartościowych środków, które mają już udowodnione znaczenie lecznicze, tj. miód, propolis, pyłek czy mleczko. Pszczoły to również zbawienie dla rolnictwa, gdyż zapylają większość kwiatów, z których później mamy owoce czy warzywa.
Dlaczego pszczoły giną? O wyjaśnienie poprosiliśmy kierownika Katedry Pszczelnictwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, prof. Jerzego Wildego:
Twórcy dokumentu zajmują się niepokojącym zjawiskiem: z niewiadomych powodów 80 procent populacji pszczół miodnych zamieszkujących tereny Ameryki Północnej wyginęło. Naukowcy obawiają się, że zagrożone są nie tylko amerykańskie gatunki, lecz także europejskie i azjatyckie, a wymarcie pszczół z terenów USA jest tylko zapowiedzią tej zbliżającej się katastrofy. W programie przyrodnicy opowiedzą o prawdopodobnych przyczynach i skutkach tego zjawiska.