ApiMiodek.pl
Produkty pszczele- Pytania i odpowiedzi
Miód a cukrzyca


Miód a cukrzyca
Znalazłem na Państwa stronie w opisie miodu akacjowego informację o właściwościach leczniczych, zastosowaniu i działaniu miodu.
Piszecie Państwo między innymi, że (Może okazać się pomocny również osobą chorującym na lekką cukrzycę).
Byłbym niezmiernie wdzięczny za wyjaśnienie:
W jaki to sposób miód akacjowy może okazać się pomocny diabetykom, oraz co to jest lekka cukrzyca.
W przypadku chęci zastosowania miodu, w Pana przypadku, najlepiej jest skonsultować ten fakt z lekarzem specjalistą i odpowiednimi kompetencjami w tym zakresie.
My bazujemy na informacjach ogólnie dostępnych, pozyskanych z literatury pszczelarskiej, naukowej itp.
Z tych informacji wynika, ze miód dzięki temu, ze w przewadze występują w nim cukry proste, a nie sacharoza, jest łatwo przyswajalny przez organizm. Efekt ten może być bardzo pożądany przy hipoglikemii (niedocukrzeniu), gdy trzeba bardzo szybko podnieść stężenie cukru we krwi. W innych przypadkach miód podniesie cukier tak jak inne produkty zawierające glukozę i sacharozę.
Każdy organizm jest indywidualny, tak samo jak stopień cukrzycy itp, dlatego w swoich artykułach nie konkretyzujemy jednoznacznie komu może pomóc a komu zaszkodzić, zresztą nie posiadamy odpowiednich kompetencji w tym zakresie, gdyż nie jesteśmy lekarzami medycyny, tylko pszczelarzami. Nie chcemy też nikogo wprowadzać w błąd, dlatego w konkretnych pytaniach dotyczących np. tego czy dana osoba może jeść miód przy swoim schorzeniu, czy np. cukrzycy zawsze polecamy kontakt ze specjalistą w tej dziedzinie.